ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ;
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
Το πρόβλημα των ανταποδοτικών υπηρεσιών μεταξύ των οποίων και αυτό της Υπηρεσίας ύδρευσης στο Δήμο μας, είναι χρόνιο και σχετίζεται άμεσα με τη συνολική λειτουργία του Δήμου, η οποία χαρακτηρίζεται από:
- Απουσία σχεδιασμού με αποτέλεσμα την αδυναμία ελέγχου του υδατικού ισοζυγίου.
- Προχειρότητα στη διαχείριση του νερού
- Πιθανές πελατειακές σχέσεις
Κανείς δε γνωρίζει ποια είναι η συνολική ποσότητα του νερού που εισέρχεται στο δίκτυο από το σημείο άντλησης.
Κανείς δε γνωρίζει, έστω κατά προσέγγιση, την ποσότητα μη τιμολογούμενου νερού, δηλαδή πόσο νερό χάνεται λόγω διαρροών στο δίκτυο ή δεν τιμολογείται λόγω κλοπής. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι η ποσότητα του νερού που διαρρέει είναι πάνω από 50% σε συστήματα στα οποία δεν εφαρμόζονται στρατηγικές μείωσης των διαρροών. (Ο πρώην Δήμαρχος κ. Ξηρογιάννης αναφέρθηκε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, πάνω από 60%).
Κανείς δε γνωρίζει ποια είναι η πραγματική ποσότητα του ανταποδοτικού νερού, δηλαδή αυτή που τιμολογείται. Ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί μετρητές σε όλες τις παροχές. Ακόμα η κατανάλωση νερού χρεώνεται με το κεφάλι!!!
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι είναι λογικό να υπάρχει έλλειμμα στην οικονομική διαχείριση του νερού.
Στην ουσία, ο συνεπής δημότης πληρώνει για τη διπλάσια ποσότητα νερού από αυτή που καταναλώνει και αν σε αυτό συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η εισπραξιμότητα είναι κάτω από το 50%, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι η κάθε οικογένεια πληρώνει για πάνω από την τετραπλάσια ποσότητα νερού από αυτή που πραγματικά καταναλώνει, για να διατηρηθεί ισοσκελισμένη οικονομικά η υπηρεσία ύδρευσης …!!!!
Μια σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος απαιτεί, κατ΄ αρχήν, τον προσδιορισμό του υδατικού ισοζυγίου των δικτύων, την αξιολόγηση της λειτουργίας τους και την επιλογή των βέλτιστων λύσεων επέμβασης σε δύο κατευθύνσεις, την τεχνική και την οικονομική:
1. Στην πρώτη κατεύθυνση (τεχνική), με στόχο τη μείωση της δαπάνης για την ύδρευση, με τα εξής συγκεκριμένα μέτρα:
- Ελαχιστοποίηση του όγκου του νερού που χάνεται. Η διαρροή μπορεί να περιοριστεί στο 7%-8% σε συστήματα που εφαρμόζουν στρατηγικές μείωσης των διαρροών και διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Χάθηκε μια ευκαιρία, με την αποτυχία της Δημοτικής Αρχής να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ‘ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ’, να υλοποιηθεί το έργο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ» (δεν υποβλήθηκε καν ο φάκελος της πρότασης που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο).
- Καμία παροχή χωρίς μετρητή.
- Τακτικοί έλεγχοι όλου του δικτύου και των εγκαταστάσεων.
- Δίωξη της κλοπής γιατί, προφανώς, είναι η αιτία για την οποία οι κάτοικοι που είναι συνεπείς χρεώνονται οι ίδιοι την ποσότητα του νερού που υπεξαιρείται.
- Ενίσχυση της Υπηρεσίας ύδρευσης με προσωπικό. Ο Δήμος μας είναι ο μόνος στο νομό που δε ζήτησε να προσλάβει προσωπικό για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.
2. Στη δεύτερη κατεύθυνση (οικονομική), με στόχο τον υπολογισμό της σωστής τιμής του νερού με τα εξής μέτρα:
- Τον προσδιορισμό του πραγματικού κόστους του νερού ανά κυβικό μέτρο (λειτουργικό κόστος Υπηρεσίας, συντήρηση δικτύων, κατανάλωση ρεύματος κλπ.)
- Τον περιορισμό της σπατάλης του νερού από τον καταναλωτή με την παροχή κινήτρων.
- Την αύξηση της εισπραξιμότητας, όσον αφορά σ’ αυτούς που δεν πληρώνουν συστηματικά τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται αυτοί που πληρώνουν.
Για τους συμπολίτες μας που πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις, ας υπάρξει συγκεκριμένη πρόβλεψη στον κανονισμό ύδρευσης. Για όλους τους υπόλοιπους πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα .
- Τη δίκαιη τιμολογιακή πολιτική. Για τη διαμόρφωση μιας δίκαιης τιμολογιακής πολιτικής πρέπει να καθοριστεί το κόστος στο οποίο αντιστοιχεί το πάγιο, έτσι ώστε ο καταναλωτής να θεωρεί δικαιολογημένη την επιβολή του.
Όσο για την ανακοίνωση της παρούσας Δημοτικής Αρχής ότι “είχε το θάρρος να ανοίξει το θέμα και να προχωρήσει ως το τέλος για να δοθεί μια οριστική λύση” παραπέμπουμε σε φράση προσώπου με εξέχουσα θέση στη Δημοτική Αρχή, ο οποίος, κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, πήρε την εξής θέση: «Να πάρουμε τετρακόσια χιλιάρικα να τα βολέψουμε ! ».
ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ….
Ορχομενός, 13 Φεβρ. 2019
ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ – γραφείο τύπου